Bakgrund

Hur uppstod metoden digitalt berättande, och varför?

 

Berättarkonsten är den äldsta mänskliga konstformen, och genom tiderna har berättelser förts vidare i sociala sammanhang från en människa till en annan, från en generation till en annan. Berättelserna berättar vem vi är, var vi har kommit ifrån och vart vi är på väg. Berättelser avslöjar något om den tid vi lever i.

 

Digital Storytelling har sitt ursprung i San Fransisco, där konstnären och mediaproducenten Dana Atchley ville undersöka möjligheterna att föra berättarkonsten vidare tack vare de digitala verktyg som hade blivit tillgängliga för gemene man. Han skapade sin digitala biografi Next Exit, som teaterproducent upptäckte och Joe Lambert blev nyfiken på.

 

Tillsammans utvecklade de konceptet Digital Storytelling, och upptäckte de stora fördelarna med att med teknikens hjälp locka fram berättandets gåva även hos sådana som upplevde att de inte hade den. Fördelarna med det koncept de utvecklade växte: tack vare enkla och billiga hjälpmedel kan så gott som vem som helst skapa en digital berättelse, och möjligheterna att sprida berättelsen digitalt är idag så gott som oändliga.

 

Tillsammans med Nina Mullen grundade de snart Center for Digital Storytelling, som än idag arbetar med att sprida metoden världen runt och skapa berättelser i alla världens hörn. De har utvecklat en standard för en workshop i digitalt berättande, där det sociala mötet, berättandet, har en lika betydelsefull del som själva slutprodukten, den digitala berättelsen. Genom att få berätta och höra andras berättelser, menade de, kan vi öka förståelsen för varandra i världens alla hörn.

Jäsenet

Ryhmät

Tietoja

Merkki

Lataa...

© 2019   Created by Hanna Mehtonen-Rinne.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot