Hur?

Hur skapar man en digital berättelse?

 

En workshop i digitalt berättande kan naturligtvis se ut på många olika sätt, men den ”Standard Workshop” som grundarna vid Center for Digital Storytelling har utvecklat följer vissa ramar.  Workshopen räcker 2-3 dagar, och under dessa dagar skapar varje deltagare sin egen, personliga berättelse. Berättelsen är 1 – 5 minuter lång och består av själva berättelsen, som alltid läses in av berättaren själv, bildmaterial och övrigt ljudmaterial (musik och/eller miljöljud/ljudeffekter). Slutresultatet är en liten video som kan delas på YouTube, Vimeo eller annan kanal.

 

Workshopen inleds med att deltagarna muntligt berättar om sina idéer och tankar, som senare kan leda till en digital berättelse. Ofta kan det uppstå överraskande starka känslor hos både berättare och åhörare samt känsliga ämnen, som kräver en både hänsynsfull och tillitsfull miljö.

 

Därefter skriver varje deltagare sitt manus, det vill säga den berättelse som utgör den röda tråden. I detta skede tar man fasta på de sju elementen i digitalt berättande, samt sju steg till en digital berättelse, som man bland annat kan ta del av i Digital Storytelling Cookbook.

 

Själva berättelsen läses in på band, antingen via mikrofon direkt på dator eller via en diktafon. Då är det viktigt att komma ihåg att inte läsa för snabbt, hålla pauser, men samtidigt försöka låta som naturlig, som sig själv, och inte som om man läser upp en saga. Målet är ett ljudspår där det verkligen låter som om berättaren spontant berättar sin berättelse för en skara lyhörda åhörare.

 

Varje berättelse behöver sitt visuella material, och berättaren kan själv skapa sitt material genom att fotografera, rita, måla, skanna sådant som han/hon anser kunna illustrera berättelsen på ett visuellt och intressant sätt utan att göra den övertydlig.

 

När allt material är samlat, börjar man editera ihop berättelsen till en helhet. Hur många bilder eller hur snabbt man visar bilderna är en smaksak som också kan användas som en effekt, men även här gäller regeln ”less is more”. Det lönar sig att lita på sitt bildmaterial.

 

Då det gäller editeringsprogram har man en mängd valmöjligheter. Man kan använda sig av mer enkla och billiga eller rentav gratis softvara som PhotoStory, Movie Maker eller iMovie, eller, då behoven utökas, övergå till mer avancerade program som oftast kostar mera.

 

När editeringen är färdig har man en färdig, digital berättelse, och varje workshop avslutas med en premiär av deltagarnas berättelser.

 

Intresserad av att göra din egen digitala berättelse, eller gå en workshop? Här hittar du mer information om softvara och material som du kan ha nytta av då du skapar din egen berättelse! Håll ögonen öppna under Tapahtumat, där hittar du åtminstone för allmänheten öppna workshops som arrangeras i Finland! 

Jäsenet

Ryhmät

Tietoja

Merkki

Lataa...

© 2019   Created by Hanna Mehtonen-Rinne.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot