Mikä on...

Digitaalinen tarinankerronta (Digital Storytelling, DST) on Suomessa vielä melko tuntematon, mutta maailmalla nopeasti levinnyt ja suosiota saavuttanut menetelmä. Siinä ikiaikainen tarinankerronnan perinne yhdistyy uuden digitaalisen mediateknologian tarjoamiin ilmaisukeinoihin.

 

Digitaalinen tarina on tyypillisimmillään minä-muodossa kerrottu omaelämänkerrallinen ja henkilökohtainen tarina, jossa ääni, kuvat ja teksti yhdistyvät pienimuotoiseksi multimediateokseksi. Digitarina on yleensä kestoltaan vain muutaman minuutin mittainen.

 

Digitarinan elementit: Tarinan kuvituksena voidaan hyödyntää valokuvia, kuvakollaaseja, videoklippejä sekä piirroksia, kirjeitä, lehtileikkeitä tai muuta skannattua materiaalia. Keskeisessä osassa tarinassa on tekijän tallennettu kertojanääni. Tarinan äänimaailmaa voidaan täydentää musiikilla, autenttisilla tallennetuilla äänillä tai äänitehosteilla.

 

Digitarinatyöpajat: Digitaaliselle tarinankerronnalle on ominaista prosessin ohjattu luonne ja yhteisöllisyys. Tarinoita kehitellään ja  työstetään tyypillisesti useamman päivän kestoisissa työpajoissa yhden tai useamman ohjaajan avustamana. Tarinoiden aiheideoiden ja valmiiden tarinoiden jakaminen ryhmän kesken on olennainen osa prosessia. Ohjaaja on eräänlainen fasilitaattori, joka auttaa ideoimaan ja kehittelemän omaa tarinaa sekä opastaa tarvittavien teknisten välineiden käytössä. 

 

Digitaalisen tarinankerronnan alkuperä: Menetelmä sai alkunsa Yhdysvalloista Berkleystä, jossa performanssitaiteilija ja videotuottaja Dana Atchley ja yhteisöteatterin ammattilainen Joe Lambert perustivat vuonna 1994 Center for Digital Storytelling (CDS) -nimisen koulutuskeskuksen. Sittemmin menetelmä on levinnyt eri puolille maailmaa.

 

DST:n soveltaminen: Digitaalinen tarinankerronta soveltuu moniin eri käyttötarkoituksiin ja konteksteihin. Siinä liikutaan osallistuvan median, mediakasvatuksen, taidekasvatuksen ja omaelämänkerrallisen työskentelyn rajapinnoilla. Menetelmällä on yhtymäkohtia myös muun muassa valokuvaterapeuttisiin menetelmiin. Digitaalista tarinankerrontaa voi käyttää itsenäisesti itseilmaisun ja itsetutkiskelun välineenä. Menetelmä soveltuu myös ammatilliseen käyttöön esimerkiksi nuorisotyössä, kouluissa tai maahanmuuttajatyössä.

Jäsenet

Ryhmät

Tietoja

Merkki

Lataa...

© 2019   Created by Hanna Mehtonen-Rinne.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot